Saturday 4 January 2014

Puding Karamel Tanpa Telur





Puding Karamel Tanpa Telur sumber Lina Pg 

Bahan-A (gula hangus) 

2 sudu besar gula pasir

Bahan B

1 paket agar2 serbuk 10gm (saya guna agar2 tali
4 cwn air (saya guna 1 liter)
1/2 cwm gula pasir
1/2 susu pekat manis
1 tin susu cair
3 sb tepung kastard
1 sk esen vanila

Cara-caranya

1. Mula-mula buat gula hangus. Taburkan gula dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang. ratakan keseluruhan loyang, ketepikan.
2. Satukan semua bahan B. Kacau atas api. sentiasa dikacau
3. Apabila menggelegak dan adunan sedikit pekat. Tutup api dan tuang kedalam loyang berisi gula hangus tadi.
4. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan kedalam peti ais. Dah sejuk terbalikkan loyang sedia dihidang.




1 comment: